Advarer mot falske SMS-er 

Obs! Vi har oppdaget at det blir sendt ut falske tekstmeldinger fra Intrum. Ikke trykk på lenken i SMS-en eller oppgi personlig informasjon. Les mer om svindelforsøket her.

Les mer ›

Lever drømmen som student: Reiser på studentbudsjett

Hun er ung og student, i tillegg reiser hun verden rundt. Hvordan får hun det til? Trine Lise mener det handler om å prioritere pengene til de rette tingene - og ikke ha så høy standard.

Med stram økonomi kan det virke umulig for de fleste studenter å kombinere studielivet med reising. Trine Lise, derimot, har funnet sine triks i hverdagen som gjør at hun kan utforske verden på studentbudsjett. Hun tar en bachelor i læringsspykologi på OsloMet og har i løpet av sin tid som student rukket å besøke kontinenter som Asia og Sør-Amerika. I tillegg drar hun jevnlig på langhelger rundt i Europa.

Planlegger uke for uke: Trine Lise sparer penger når hun planlegger hverdagen.

Nøkkelen til å spare penger som student er å planlegge uke for uke

H. C. Andersen sa en gang «å reise er å leve». Det samme sier Trine Lise. For å klare å kombinere reise med jobb og skole er hun blitt flink å planlegge. Hun mener nøkkelen til å unngå hverdagstyvene er å planlegge uke for uke.

- Jeg planlegger det meste, men det er maten jeg sparer mest penger på. Derfor setter jeg av litt tid til å lage i stand måltider for hele dagen. Da unngår jeg å bruke penger på mat ute når jeg blir sulten.

Noen liker kafékultur og spise ute på restaurant. Jeg tar middagen og kaffen hjemme og bruker pengene mine på reise.
Trine Lise

Ved siden av å holde økonomien i sjakk med å planlegge måltider, ordner Trine Lise også økonomien på andre måter. Penger til reise legger hun av på en egen reisekonto og penger til bolig legger hun på en BSU-konto. Det er tydelig at Trine Lise vet hvordan hun skal styre sin egen økonomi. Det takker hun faren for.

- Pappa lærte meg og søstrene mine tidlig å bruke egne penger til ting som kino og klær. Det har gjort at jeg er flink å prioritere, forteller hun.

For mange studenter er det likevel vanskelig å få en stram økonomi til å gå rundt, og samtidig være sosial.  Men økonomien hindrer ikke Trine Lise fra å være med venner. Hennes løsning er å foreslå noe som er gratis.

- Jeg går heller en tur, drar i parken eller på stranda. Da kan jeg være sosial uten å bruke penger.

Deltidsjobben gjør det mulig å reise

Det tar sjelden lang tid mellom gangene den unge globetrotteren er på reisefot. Hun kom senest hjem fra en rundtur i Australia og Singapore. Til høsten setter hun nesen mot Hawaii. For å realisere drømmen sin om å reise, har deltidsjobbene som personlig assistent og butikkmedarbeider, vært nødvendige.

- Jeg hadde aldri fått råd til å reise så mye som jeg har gjort uten jobbene mine. Jeg sier sjeldent nei til en vakt.

EVENTYRLYSTEN: Trine Lise sparte penger for å dra på backpacking i Sør-Amerika. Her er hun på Machu Picchu.

Tenk strategisk når du velger reise

I tillegg til å ta gode økonomiske valg, sparer Trine Lise mye penger på å reise smart. Hun benytter seg av friheten ved å være student og velger gode tidspunkt å reise på.

- Som student har du gjerne en mer fleksibel hverdag enn folk flest. Dette betyr at du kan velge å reise utenfor høysesongen og dermed spare mye penger.

Trine Lise tenker også strategisk når hun velger reisemålene sine og anbefaler andre studenter å gjøre det samme. Hun drar på kortere reiser til dyre steder i Europa og har lengre opphold i rimeligere deler av verden.

- Nå som jeg er student reiser jeg enten til reisemål som Sør-Amerika hvor det er billig å leve, men flybilletten gjerne er litt dyrere. Eller så benytter jeg meg av billige flybilletter utenfor sesong til europeiske land hvor det er nesten samme prisnivå som i Norge.

Kombiner reisen med et besøk

Har du familie og venner i utland og innland? Da har du en perfekt mulighet for å besøke noen du kjenner og dermed få en ganske billig overnatting. Mange har familie i andre deler av landet, og de ekstra heldige har venner og familie spredd over hele verden. Det er ikke overraskende at Trine Lise er av de sistnevnte. Eventyrlysten har gitt henne venner spredd på de fleste kontinenter.

- Jeg er heldig som både har familie og venner spredd over hele verden. Dette bidrar til at jeg kan reise billig både i Norge eller utlandet. I sommer har jeg bodd hos familiemedlemmer i Singapore.

Senk standarden på overnatting

Vil du reise budsjettvennlig, er det lurt å finne overnattingsmuligheter av det rimelige slaget. Hvis du senker standarden kan du få overnattinger på hostel veldig billig. Et annet rimelig alternativ er å låne et rom på Airbnb i stedet for en hel leilighet. Da kan du fort ende opp med å halvere reisekostnaden din. Trine Lise har bodd på flere hostel rundt i hele verden og ønsker sjelden å betale den originale prisen.

- Ikke vær redd for å prute. Jeg får ofte billigere overnattinger på hostel ved å prute litt om jeg for eksempel skal være der flere netter.

Å sove på hostel kan for mange virke lite fristende. For Trine Lise handler det ikke om fine hoteller, men heller å få oppleve fine steder eller natur. Hun mener at akkurat når det gjelder reising på studentbudsjett, kommer du lengst med å ha litt lavere standard.
- Jeg har veldig lav standard når jeg reiser og behøver verken et fancy hotell eller restaurant. Det er ikke viktig for meg.

Det er litt hva du gjør det til selv. Har du lite penger, men ønsker fint hotell og dyre turistrestauranter, blir det mindre reising.
Trine Lise

Ta et semester på utveksling i utlandet

​Selv om hun reiser mye er Trine Lise opptatt av å gjøre det bra på studiet. Derfor går veien videre til Hawaii i september, hvor hun virkelig skal kombinere det store utland med studielivet.

- Utveksling er perfekt for en reiseglad person som meg. Det blir som en lang ferie. Med skole selvfølgelig, sier Trine Lise.

Utveksling er et flott tilbud som flere studenter kan benytte seg av. Men, det kan være en utfordring å få råd til et halvår i utlandet. Derfor begynte Trine Lise å spare tidlig. Mesteparten av inntektene fra jobben hennes i sommer går dermed til et semester i utlandet. Vurderer du utveksling, kan det dermed være lurt å begynne å legge av litt penger.
Trine Lise har ikke funnet ut hva som er drømmejobben etter studiet ennå, men en ting er hun likevel sikker på:

- Drømmen er selvfølgelig å jobbe i utlandet en gang i fremtiden, sier Trine Lise.

Hvis du også drømmer om å reise i studietiden, er det mulig om du planlegger og setter deg noen sparemål slik som Trine Lise. Trenger du hjelp til med sparingen, kan du få inspirasjon av våre beste sparetips.  

Trine Lises 5 beste tips for en rimeligere reise:

  1. Utnytt en fleksibel hverdag. Du kan spare mye penger både på å reise utenom sesong og reise midt i uken istedenfor en helgetur.
  2. Bruk forskjellige søkemotorer når du ser etter reiser. Da unngår du at de skrur opp prisene
  3. Se på flyreiser fra store flyplasser som Amsterdam, London eller Frankfurt når du skal reise langt. Du kan ofte finne billigere reiser derfra.
  4. Ta tog eller buss for å komme deg rimelig frem gjennom flere land. I tillegg til å være billig, er turen ofte en opplevelse i seg selv
  5. Velg rimelig overnatting. Besøk noen du kjenner, eller bo på et hostel eller Airbnb. Fokuser på det du skal oppleve istedenfor hvor du skal bo.
  6. Bruk studentrabatter der du kan.