COVID-19 

Les mer om hvordan du kan kontakte oss her hvis du trenger hjelp.

Penger, ikke kjærlighet, er grunnen til at mange blir i et forhold

Valentine’s Day er årets mest romantiske dag, men i følge en undersøkelse gjennomført av Intrum, oppgir mange europeere at pengetrøbbel er en grunn til at de ikke avlutter et forhold de ønsker seg ut av.

Det er et lite romantisk budskap som kommer fra European Consumer Payment Report 2018, publisert av Intrum-konsernet som Lindorff er en del av. Den årlige undersøkelsen med mer enn 24.000 personer fra 24 europeiske land, viser at 17% av respondentene er enig i påstanden om at deres økonomiske situasjon har bidratt til at de ikke har avsluttet et forhold.

Store forskjeller mellom ulike europeiske land

Rapporten viser at respondentene som var mest enig i påstanden om at økonomien holder dem fanget i et forhold er Frankrike, Spania, Storbritannia og Hellas. Her var henholdsvis 23%, 21%, 19% og 17% enig. I Norge var 12% enig.

Til sammenligning var 83% av respondentene fra Estland uenig i påstanden om at økonomien er grunnen til at de blir i et forhold. Dette er betydelig høyere enn gjennomsnittet for alle landene på 67%. I tillegg var kun 8% enig i påstanden.

Undersøkelsen viser at flere europeiske menn enn kvinner er enig i at en vanskelig økonomisk situasjon har hindret dem i å gjøre det slutt: 18% menn kontra 15% kvinner. 

- Dette er et reelt problem i mange forhold, forteller psykolog og forfatter Björn Hedensjö.  – Manglende evne til å ha råd til egen bolig er av og til den eneste grunnen til at folk fortsetter å være sammen. En ujevn fordeling av inntektene i husholdningen kan også i stor grad påvirke maktbalansen i forholdet, som igjen kan føre til andre problemer i relasjonen.

Les også: Slik unngår du økonomiske problemer ved samlivsbrudd.

1 av 4 personer mener at økonomiske bekymringer er en utfordring i parforholdet.

Mer enn 1 av 7 sier penger bidro til brudd

På den andre siden sier 14% av respondentene at økonomiske problemer var en faktor som bidro til at de gjorde det slutt. Her svarte ulike aldersgrupper forskjellig.

For de over 65 år betydde personlig økonomi mindre enn for de andre aldersgruppene. Kun 7% svarte at økonomiske problemer var en faktor som bidro til at de avsluttet forholdet. For de yngre respondentene var situasjonen en annen – nesten en femtedel (18%) i alderen 18-24 og 25-34 oppgir at penger har vært en av grunnene til at de avsluttet forholdet. Også her var det flere menn enn kvinner som var enig i påstanden: 17 % kontra 12 %.

Totalt sett mener 1 av 4 personer at økonomiske bekymringer er en utfordring i parforholdet. Og fra sin erfaring som psykolog legger Hedensjö til:

- Jeg hadde ikke blitt overrasket hvis tallene var enda høyere.

Les også: Slik dumper du oss.

Ekspertenes råd

Hvordan skal vi forholde oss til en økonomisk ubalanse i et forhold?

- Mitt beste råd er å unngå å bli helt økonomisk avhengig av partneren din, sier Hedensjö. – Selv om det kan fungere fint for en periode, er det sjelden oppskriften på et stabilt og lykkelig forhold i lengden.

Intrum-konsernets merkevare- og kommunikasjonsdirektør, Anna Fall legger til:

- For mange kan det å ha mye gjeld være en vanskelig situasjon, som også kan påvirke relasjoner. I Intrum snakker vi med folk som befinner seg i ulike livssituasjoner hver dag. Kjernen i jobben vi gjør er å hjelpe folk ut av en vanskelig økonomisk situasjon. Vi anbefaler deg å ta kontakt med oss så fort som mulig, slik at vi kan finne en løsning på saken sammen og unngå at en vanskelig økonomisk situasjon går ut over relasjoner.

Har du en inkassosak hos oss?

Logg inn og få oversikt.