7 tips for å unngå inkasso

Renten stiger, strøm- og drivstoffprisene er skyhøye, og svært mange kjenner dette på lommeboken. Her er våre beste tips for å holde hodet over vannet når utgiftene øker.

Maten på bordet, lyset i pæra, bensinen i tanken, vannet i dusjen – alt blir bare dyrere og dyrere. Har du bolig- og billån i tillegg kan de økte kostnadene virkelig gjøre innhugg i privatøkonomien din fremover.

Økonomi er vanskelig å snakke om, og i mange tilfeller, ekstra vanskelig å ta tak i når det holder på å spore av. Vi som jobber med gjeld hver eneste dag vet at økonomiske problemer blir mye vanskeligere å løse dersom man tenker at «det går over av seg selv».

Her er våre 7 beste tips for å unngå inkasso

Heldigvis er det ikke så vanskelig å lage et budsjett som du kanskje tror. Et budsjett er rett og slett en oversikt over inntektene og utgiftene dine. Det første du må gjøre er å finne ut hvor mye penger du får inn, og hvor mye penger du bruker i løpet av en måned.

  1. Skaff deg oversikt over alle inntekter og utgifter. Mange mobilbanker har en oversikt som viser hvilke typer utgifter pengene dine brukes på. Få et forhold til hvor pengene går og hvor store (eller små) problemer du har.
  2. Sett av tid og skaff deg en totaloversikt over gjelden ut har. Du kan for eksempel sjekke deg selv på Gjeldsregisteret.com. Forsøk å samle kravene du har for å få bedre oversikt. De fleste inkassoselskaper har ordninger for dette.
  3. Dersom du har gjeld – prioriter å betal ned regninger og krav i tide, hvis ikke kan rente- og gebyrutgiftene bli ekstremt dyre etter hvert.
  4. Ta kontakt med de du skylder penger eller inkassoselskapet så tidlig som mulig. Du kan ringe, chatte eller logge deg inn hos de aller fleste. Ingen er ute etter å «ta deg» så ikke stikk hue i sanda.
  5. Ta kontakt med banken om du har lån som forfaller og du ikke klarer å betale avdrag før det blir oversendt til inkasso. Banken vil også kunne se på totalløsning i samarbeid med deg.
  6. Vær ærlig med deg selv – og dine nærmeste om problemene du står i. Ikke tro at det «går over av seg selv». Det er viktig å åpne alle brev du får og søk hjelp så tidlig som mulig. Økonomisk rådgivning via NAV er gratis i alle kommuner i Norge.
  7. Finn noen du stoler på og som du vet kan mer enn deg og be om hjelp. Du kan gi dem fullmakt til å snakke for deg med de du skylder penger.